Goedaardig knobbeltje in mijn borst

Woehooee, wat fijn dat het knobbeltje in mijn borst een goedaardige cyste blijkt te zijn. 

 

In de kerstvakantie ontdekte ik voor het eerst een knobbeltje in mijn borst doordat mijn borst zeer deed bij een stevige knuffel. Na zelfonderzoek toch maar even naar de huisarts gebeld. Zij heeft ook nog mijn borst onderzocht en kon het knobbeltje van ca 1,5-2 cm goed voelen.

Zij heeft mij direct doorverwezen naar de mammapoli in het ziekenhuis en gisteren kreeg ik daar een mammografie en echografie.

 

Damn! Wie heeft dat toch bedacht dat je, toch al pijnlijke borst, samengeknepen moet worden tussen twee glazen platen. Maar goed, het is in ieder geval fijn dat er onderzoek kan plaatsvinden. 

Bij de echografie mag je meekijken en ik kon de cyste goed zien zitten. Na afloop worden direct de mammografie en de echografie door de arts beoordeeld en krijg je direct de uitslag. Als ze het niet vertrouwen krijg je nog een punctie, maar gelukkig was het bij mij direct duidelijk dat het om een cyste ging.

 

Voor mij was het de vierde keer in tien jaar tijd dat ik een cyste in mijn borst had. De laatste keer was alweer zes jaar geleden. Ik maakte mij van tevoren dan ook niet zo heel druk en vertrouwde op mijn lichaam dat het wederom een cyste zou zijn. Ondanks dat was er uiteraard wel opluchting dat er niets aan de hand is.

 

Een cyste in je borst kan ontstaan door verstopping van een melkkliertje en is gevuld met vocht. Ook kunnen ze ontstaan door een infectie of chronische ontstekingen in je lichaam of door erfelijke aanleg. In de borst ontstaan ze vaak rond de menstruatie en daardoor wordt er ook gedacht dat het met je hormoonhuishouding te maken kan hebben.

 

Het kan uit zichzelf kleiner worden of weer verdwijnen. Als die echt heel groot is of onder spanning staat zuigen ze de cyste leeg. Tien jaar geleden werd bij mij de cyste leeggezogen. Ze prikken dan met een naald door de borsthuid en zuigen het rustig leeg. Er kwam een vies groen-bruinkleurig vocht uit. De overige keren zijn ze niet leeggezogen en vanzelf weer verdwenen. 

 

Ik ga er vanuit dat deze cyste ook uit zichzelf verdwijnt. Als ik er meer klachten over krijg moet ik weer contact opnemen en gaan ze kijken of het groter wordt en zuigen ze het alsnog leeg.

 

Eind van de middag kreeg ik een prachtige roze zonsondergang en feestelijke roze bubbels om te vieren dat het voor mij goed nieuws is en we hebben er heerlijk op geproost.