En dan is het alweer herfst...

Gepubliceerd op 21 september 2021 om 19:44

 

Eigenlijk ben ik wel heel erg gek op de herfst. De heide, het verkleuren van de bladeren, de najaarsbloeiers, alle soorten paddenstoelen, prachtige zonsop- en ondergangen, de mystieke mist boven water en weilanden. En vooral ook wat langer donker ‘s ochtends. Beter voor mijn toch al “rommelige” nachtrust. 

 

Ook gezellig zijn de avonden met etentjes waarbij de kaarsjes weer eerder aan gaan, we genieten van paddenstoelen, pompoenen, ovenschotels, stamppotten, stoofpotjes, suddervlees en wild.

 

Bijkomend nadeel is voor mij, en velen met mij met chronische pijn, natuurlijk de hogere luchtvochtigheid en luchtdruk in combinatie met de lagere temperatuur. Vooral personen met reumatische aandoeningen zullen dit herkennen. Heb ik even mazzel dat mijn aandoeningen (hypermobiliteit, artrose en fibromyalgie) daar alle drie onder vallen. 

 

De nachten zijn al een paar weken weer gevuld met 99% luchtvochtigheid. Jippie… En daarnaast hebben we sowieso in een jaar tijd maar weinig topdagen gehad betreft luchtvochtigheid en temperatuur. Laten we hopen dat we deze herfst nog een aantal mooie ‘indian summer’ dagen mogen hebben om ons nog even op te laden.

 

Sia de Jong, manager Patiëntenbelangen van ReumaNederland: “Het is goed dat deze resultaten er zijn en dat er nu wetenschappelijk bewijs is voor het effect van het weer op chronische pijn. Voor mensen met een reumatische aandoening kan het helpen om alert te zijn op weersvoorspellingen en eventuele pijnopvlammingen. En waar mogelijk daar hun dagelijkse activiteiten op af te stemmen.”

 

Ik ga proberen zoveel mogelijk buiten te genieten van de prachtige natuur deze herfst en koken met de producten van het seizoen. Enjoy the little things in life.