Aan de lader...

Gepubliceerd op 14 juli 2021 om 12:47

Wat een prut voorjaar en zomer hebben we tot nu toe. Voor bijna niemand een pretje. 

Maar, zoals uit onderzoek gebleken, verhoogt de pijn vaak voor mensen met een chronische pijnaandoening bij hoge luchtvochtigheid, lagere luchtdruk en hogere windsnelheid. De combinatie daarvan is ook redelijk vaak aanwezig en die is nog minder prettig voor het lichaam. 

 

Dan hebben we natuurlijk ook nog eens onze ‘mind’ die er mee aan de haal gaat. Of je nu wel of geen pijn hebt. De meeste mensen voelen zich prettiger bij wat zonniger, warmer weer en meer licht. Kijk maar eens om je heen op een zonnige dag en op een bewolkte regenachtige dag. Op zonnige dagen zie je meer vrolijke gezichten, begroeten de mensen elkaar meer en maken ze sneller een praatje.

 

Als je klachten verergeren ben je sneller geneigd om (nog) minder te bewegen en lekker onder een dekentje op de bank te gaan liggen. En dat mag ook best zo nu en dan. Lekker aan toegeven. 

 

Maar juist wel in beweging gaan bij voorkeur in de buitenlucht, is wel beter voor je lichaam en geest. Zowel door de beweging als door het zonlicht (ja, zelfs bij bewolking) worden bijvoorbeeld de gelukshormonen endorfine, dopamine en serotonine aangemaakt. Na afloop voel je je toch weer wat fitter en vaak ook vrolijker in je hoofd. Geniet ondertussen van de geluiden uit de natuur, luister een podcast, boek of muziek of loop samen met iemand en met een goed gesprek of zwijgend en genietend.

 

Heel soms heb ik dagen dat ik ca een uur kan wandelen en soms haal ik een kwartiertje. Gemiddeld loop ik ongeveer 20-40 minuten. Mijn meest favoriete ‘oplaadplek’ om te wandelen, of zelfs alleen maar te zitten en er te zijn en te aarden, is al mijn hele leven het strand en de duinen. Het geeft mij altijd een instant geluksgevoel en heel veel rust. Mijn omgeving zegt ook altijd dat het direct merkbaar is aan mij. Ook al ben ik nog zo moe of heb ik veel pijn, ik ga stralen van het strand, ook bij wat minder mooi weer.

Al ben ik nu toe wel enorm toe aan meer zonneschijn, hogere temperaturen en vooral lagere luchtvochtigheid. Gelukkig zijn de voorspellingen voor aankomend weekend en volgende week tot nu toe beter.

Kom maar door lieve zon en zomer!