Moet ik dit nu doen?

Gepubliceerd op 2 april 2021 om 17:44

Het weer gaat weer omslaan en ik voelde het al toen ik vanochtend wakker werd. Ik ben nog even blijven liggen en mediteren en daarna een warme douche om mijn lichaam weer wat makkelijker in beweging te krijgen. Afspoelen met koud water, want goed tegen ontstekingen en voor je bloedsomloop, weerstand en huid. Het is mijn dagelijkse ochtendritueel.

Maar de intense vermoeidheid bleef vandaag hangen en mijn lichaam voelt alsof ik vannacht flink gesport heb, maar dan zonder de adrenaline rush.

 

Heel jammer, want ik had wel een planning voor vandaag. Tijdens het revalidatietraject heb ik geleerd om goed te voelen en te luisteren naar mijn lichaam. En omdat ik nogal de neiging heb om over mijn pijn- en vermoeidheid grenzen te gaan, kreeg ik tijdens het begin van het traject de volgende zin mee met de klemtoon op het vetgedrukte woord.

 

Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?

 

En deze gebruik ik nog heel regelmatig. 

Zo schuift er vanzelf het één en ander op naar een volgende dag of zelfs week, vraag ik (af en toe) of iemand mij ergens mee kan helpen en soms verdwijnt iets helemaal van het lijstje. 

 

Op zo’n dag wissel ik mijn bed, bank, hangstoel en bad af. Luister ik rustgevende muziek of een luisterboek, kijk ik een favoriete serie of film, trek ik ‘s avonds iets lekkers en gezonds uit de diepvries en stap ik ‘s avonds weer op tijd in bed met een ontspannende yoga nidra oefening. Als ik een was draai en de vaat in- en uitpak op zo’n dag is het al veel. Ik leg mij er dus letterlijk en figuurlijk bij neer.

 

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je daar mee kunt dealen in je hoofd. Krijg je er stress van of voelt het alsof je (weer) gefaald hebt dan stimuleert het eerder je pijn en vermoeidheid. 

 

Het heeft bij mij echt een hele tijd geduurd voordat ik dat kon en soms vind ik het nog wel eens lastig of voel ik mij schuldig. Maar voor wie? Ik heb er zelf de meeste baat bij (en mijn omgeving indirect) om mijn rust te pakken, minder pijn en vermoeidheid te voelen en daardoor ook rustiger te zijn. Zodat ik mij misschien de volgende dag of over twee dagen wel weer wat energieker en ook vrolijker voel.

 

Doe en laat vooral wat je lichaam je ingeeft en blijf dicht bij jezelf. Je hoeft je nooit beter of mooier voor te doen dan het is. Ook niet naar jezelf toe. Pas goed op jezelf!