Cyclus, NovaSure en de maan

Vorig jaar december heb ik de gynaecologische ingreep NovaSure ondergaan. Deze is uitgevoerd in verband met HMB (Hevig Menstrueel Bloedverlies). Bij deze ingreep wordt het baarmoederslijmvlies weggebrand en sindsdien heb ik geen bloedverlies meer.

Ondanks dat ik in juni 53 mocht worden voelt mijn lichaam zich nog steeds een “meisje” (net als mijn geest), want mijn cyclus is er nog wel doordat mijn linker eierstok nog gewoon haar best doet.

 

Toen ik vroeger (van mijn ca 26e tot 43e jaar heb ik geen anti-conceptie gebruikt omdat ik niet goed tegen de hormonen kon. Destijds had ik mijn menstruatie altijd tijdens de volle maan. Toen mijn menstruaties nog heviger en onregelmatiger werden heb ik een Implanon (hormoonstaafje) in mijn arm gehad. De eerste paar jaren beviel mij dat heel goed, maar na verloop van tijd bleef ik doorbraakbloedingen krijgen en moest het staafje vaker vernieuwd worden. 

 

Tot ik twee jaar geleden heb aangegeven dat de menstruaties te vaak en te hevig waren en ik geen hormonen meer wilde toevoegen aan mijn lichaam. De bijwerkingen vond ik te heftig en ik geen van de opties waren prettig. Toen een jaar geleden de NovafSure werd voorgesteld door mijn gynaecoloog was dat voor mij dan ook direct een volmondig ‘Ja’!

 

Na de Nova Sure behandeling behoud je nog wel je cyclus, ondanks dat je geen bloedverlies meer hebt. Je kunt nog steeds PMS klachten of menstruatiekrampen ervaren. Dit heb ik een aantal keren in matige vorm gehad na de ingreep. Maar afgelopen dagen was het plots een stuk heftiger. De laatste keren dat ik mijn menstruatie had, had ik die zowel met volle als nieuwe maan. 

 

Gistermiddag om 13.05 was het nieuwe maan en een sterke deze maand. Dinsdag eind van de middag werden mijn onderrug en borsten al wat pijnlijker. Maar toen ik de nacht van dinsdag op woensdag uit bed ging en gistermiddag nog even een stukje ging wandelen was het wel duidelijk dat ik anders mijn menstruatie had gehad. 

Tijdens de nieuwe maan fase is het fijn om lekker op de bank of in bad te kruipen en je terug te trekken in jezelf. Al het oude wat je niet meer dient los te laten en nieuwe intenties zetten. Dit werkt voor mij heel goed en mijn cyclus loopt daar dus nog steeds in mee.  

 

Eigenlijk voor het eerst dat ik het weer redelijk sterk ervaarde, met het gevoel alsof je hele lichaam in de zwaartekracht hangt. Alsof er iemand aan je borsten, eierstokken, onderrug en benen loopt te trekken. Ik had het niet gemist zeg maar...

Gisteravond vroeg naar bed gegaan en een lange nacht kunnen maken. Wel regelmatig wakker, maar dat ben ik gewend. Een nieuwe maan meditatie aanzetten en weer lekker verder slapen.

 

Verder vind ik het prettig om op zo’n avond een magnesiumbad te nemen, in mijn slaapkamer lavendelolie te branden en mijn buik in te smeren met lavendelolie, drink ik kamille- of ontzuringsthee, schrijf ik mijn intenties op en luister ik voor het slapen gaan een nieuwe maan meditatie.

 

En vandaag voelt het gelukkig allemaal weer ok in mijn lijf. Maar jeetje, wat ben ik dankbaar dat ik van die ellendige HMB en sterke pijnlijke klachten af ben. Nu heb ik gistermiddag wel boodschapjes kunnen halen en een klein stukje kunnen wandelen. Dat was anders gisteren niet mogelijk geweest. En ook vandaag en morgen nog niet. 

Enorm fijn dat zo’n kleine ingreep zo’n groots verschil kan maken. 

 

Het interview over mijn HMB en NovaSure kun je zien op hevigbloedverlies.nl via deze link.