Eindelijk verlost van Hevig Menstrueel Bloedverlies (HMB).

Deze post is helaas bij veel mensen nog een taboe, ondanks dat één op de vijf vrouwen hier mee te maken heeft.

Maandag onderging ik een gynaecologische ingreep. Ik kreeg de Nova Sure behandeling. Dit is een korte operatie onder diepe sedatie en na een halve dag mag je naar thuis. Bij deze operatie branden ze het baarmoederslijmvlies weg. Dit wordt gedaan bij vrouwen die last hebben van HMB, hevig menstrueel bloedverlies met heftige krampen.

 

Vanaf mijn 12e had ik al last van #PMS en #HMB en slikte ik staaltabletten. Van de huisarts kreeg op mijn 15e de pil voorgeschreven om mijn klachten terug te dringen. Ik kon niet tegen de pil en heb jarenlang niets gebruikt. De laatste negen jaar maakte ik gebruik van Implanon. Een hormoonstaafje dat in je arm geplaatst wordt. Maar ook dat ging de laatste jaren minder goed en kreeg ik wederom last van HMB en doorbraakbloedingen.


Na jaren onder controle van de gynaecoloog te zijn geweest heeft zij in augustus de Implanon verwijderd. Mijn gynaecoloog ging er vanuit dat, i.v.m. mijn leeftijd, de menstruaties uit zouden blijven. Helaas, niets was minder waar. Ik blijf gewoon altijd een meisje. 😇

Dit is de enige behandeling om HMB terug te dringen zonder gebruik te maken van hormonen. Na deze operatie mag je niet meer zwanger raken. Het is geen anti-conceptie, je hormoonhuishouding blijft hetzelfde en je komt niet vervroegd in de overgang. Toen ze deze behandeling voorstelde zei ik ook direct volmondig: Doen!

 

Afgelopen maandag was het zo ver. Ik zag er niet tegenop. Na een halve dag lag ik weer fijn in mijn eigen bed. De eerste dag had ik nog wel last van wat pijnlijke krampen en bloedverlies. Dat werd met de dag snel minder. De hersteltijd is een paar dagen tot een week. En geen sport, sex, tampons of in bad.


De laatste dagen was ik alleen extreem moe en heb ik veel geslapen. Maar ik had ook alle dagen last van hoofdpijn/migraine. 
Vandaag gewandeld en weer het e.e.a. gedaan. Nu ontspannen op de bank met thee en een warme pittenzak op mijn buik.


Ik heb deze operatie fijn dit jaar nog afgevinkt en hoop daar na 40 jaar ellende nooit meer last van te hebben. Wat een heerlijk vooruitzicht.