Mijn dagelijkse selfcare routine

Gepubliceerd op 15 juni 2020 om 14:44

In verband met mijn chronische pijn plan ik een aantal selfcare momenten per dag in. Doe ik dit te weinig, ja mijn valkuil, dan heb ik daar de volgende dag nog last van. Dus een noodzaak voor mij om te doen.

Ik heb daar verschillende methodes voor. Ik begin en eindig de dag altijd met een geleide meditatie en zet die ook ‘s nachts aan bij een slechte nacht. Ik kan niet meer zonder.

 

Ik start 3-4 keer per week de dag met een combi van yoga en krachttraining. Mijn koffiemomentje na het douchen (of thee of een zelfgemaakte smoothie) pak ik het liefst buiten in de zon (zonne-energie) als dat mogelijk is en anders in mijn schommelstoel die op het dakterras uitkijkt. Bij voorkeur met de schuifpui open, ja ook als het wat frisser is. Even wat frisse lucht inademen en door het huis. Een ontspannend muziekje op de achtergrond is fijn en vaak wil ik even schrijven, maar loopt het uiteindelijk op voor mij uitstaren en genieten van de bloemen, bomen, vogels, koffie en muziek.


Lunchen doe ik met zoonlief als hij bij mij is en anders in mijn uppie. Als het even kan buiten op het dakterras en anders even lekker op de bank met de benen omhoog voor de nodige ontspanning. 

In de middag of avond maak ik bijna iedere dag een wandeling. Voor mij is dat enerzijds ontspanning en anderzijds ook inspanning door de fysieke belasting. Ik vind het heerlijk om mijn koppie leeg te lopen en te genieten van de kleine dingen om mij heen die ik tegenkom tijdens het lopen. Maar doordat het ook fysieke inspanning is moet ik daarna wel weer even rusten. Dan zet ik altijd een glas kruidenthee en ga ik weer even met de beentjes omhoog.

 

In de avond vind ik het heerlijk om zo nu en dan te ontspannen in een warm bad met een maskertje op en en een luisterboek aan en verder even helemaal niets. Gewoon dom liggen in de warmte.

 

Daarnaast is Netflix ook een fijne ontspanning voor mij. Van documentaires over body, mind en food tot spannende crimi’s. Favoriet zijn bij mij Scandinavische crimi’s. Daar kan ik mij helemaal in verliezen. Bingen maar op slechte dagen...