Chinese voedingsleer en metabolisme

Gepubliceerd op 6 oktober 2023 om 15:36

Afgelopen zaterdag had ik een super interessante masterclass over Chinese voedingsleer & stofwisselingstypen gegeven door Jutta Koehler en gefaciliteerd door Het Groeilokaal.

 

Ondanks dat ik de opleiding tot voedingsdeskundige heb afgerond miste ik toch nog iets.

Bij de opleiding tot Cupping Coach ® heb ik uiteraard al geleerd over Traditional Chinese Medicine (TCM), maar deze masterclass was specifiek gericht op eten en drinken. Super interessant om naast de Chinese voedingsleer ook te kijken naar je stofwisselingstype.

 

Het verklaart ook gelijk het e.e.a. over de eet / drinkpatronen en voorkeuren van mijzelf en de mensen in mijn omgeving. Er kwam absoluut veel herkenbaars naar boven in de genoemde voorbeelden. Wat voor de één heel goed werkt kan zelfs, bij een langere periode, ziekmakend zijn voor de ander.

 

De 5 elementen voeding is de voedingsleer van de TCM / Chinese diëtiek.

 

We leerden over het doel van de 5 elementen voeding, nl:

💫 je spijsvertering versterken

💫 je balans vinden in alle orgaansystemen

💫 je voedingsintuitie (terug)vinden

 

Elk voedingsmiddel heeft een thermisch effect op ons lichaam. Een voedingsmiddel kan verhittend, verwarmend, neutraal, verfrissend of verkoelend werken.

Voeding kan ook damp- en slijmvormend werken omdat ze extreem bevochtigend zijn.

 

Wat neem je wanneer wel/niet? En hoe kun je de kennis van de stofwisselingstypes combineren met de kennis van de Chinese geneeskunde?

 

Ik kijk uit naar de TCM verdiepingsdag in november waar ik nog meer leer over Yin & Yang in balans te houden.

 

En naast de interessante dag was het zo fijn om met de helft van mijn studiegroep Cupping Coaches daar te zijn. Die onderlinge energie was vanaf dag één al liefdevol.