Het fascinerende fascia

Gepubliceerd op 9 september 2023 om 17:15

Alweer een week geleden had ik de training ‘Fascial unwinding’ bij Het Groeilokaal met gastdocent Dennis Holverda.

 

Vanuit de Cupping Coach opleiding en door mijn werk als Cupping Coach heb ik uiteraard al kennis opgedaan over het fascinerende fascia. Het fascia bestaat uit verschillende complexe lagen bindweefsel door ons hele lichaam. Het verbindt alles met elkaar. Huid, spieren, botten, organen, bloedvaten, zenuwen.

 

In het fascia wordt o.a. stress en burn out, onverwerkte emoties, trauma en blessures (littekens) opgeslagen. Deze blokkades in je fascia kunnen we, naast therapeutische cupping massage, ook releasen door fascial unwinding.

 

Door met je handen op een diagnostische manier te ‘luisteren’ naar het fascia (Feel first, think later… Barral) en daarmee de spanningsrichting te volgen naar de ruimte is het mogelijk om de opgeslagen stress te releasen.

 

Releasen kan voorkomen middels diverse manieren. Bijvoorbeeld gapen, zuchten, het uiten van emoties zoals huilen of lachen, trillen of schokken van lichaamsdelen. Bij mij gaf het na afloop eerst wat meer pijn en was ik erg vermoeid. Naast het fysieke deel kan er ook een emotioneel stuk aangeraakt worden dat na afloop integreert. Een aantal dagen later had ik, zowel fysiek als mentaal, meer bewegingsruimte.

 

Het was een hele interessante introductie training en fijn het zowel te mogen ondergaan als te mogen uitvoeren. Voor mij is het heel goed in te zetten in de praktijk bij cliënten met stress / burn-out verschijnselen of chronische pijn klachten zoals bijvoorbeeld fibromyalgie. Afgelopen week heb ik het in combinatie met cuppen al kunnen gebruiken.

 

Het fascia is oneindig fascinerend, daar ga ik mij zeker nog verder in verdiepen.

Dank jullie wel Dennis & Anneke.