Met niemand anders dan met jou...

Gepubliceerd op 19 oktober 2022 om 19:13

Veel mensen met chronische aandoeningen zijn ook hoogsensitief. Hoogsensitieve mensen zijn gevoeliger voor een toxische relatie met bijvoorbeeld een (verborgen) narcist. Ze zullen zoveel mogelijk aan de eisen van de partner willen voldoen, ook al gaan ze daarmee ver over hun eigen grenzen. Been there, done that…

 

Laat maar zitten denk je dan, want ik kan ook heel goed alleen zijn. Been there, done that too.

Dan kan ik beter mijn eigen grenzen in de gaten houden en loop ik niet meer op mijn tenen bij pijnaanvallen en vermoeidheid. 

 

En dan leer je iemand kennen met wie je een gezellige vriendschappelijke relatie opbouwt. We voelden ons beiden erg op ons gemak bij elkaar en waren open over ons verleden, heden en wat je verder maar kunt bedenken tijdens onze urenlange gesprekken. Geen mens op onze leeftijd heeft geen “rugzakje”. Wat ik overigens een verschrikkelijk woord vind voor simpelweg ‘leven’ en wat je tijdens je leven meemaakt. Heb je dan nog geen “rugzakje΅ opgebouwd dan heb je onder een steen gelegen denk ik dan maar.

 

We kenden elkaar ca anderhalf jaar en kwamen al driekwart jaar vriendschappelijk bij elkaar over de vloer. Kookten wel eens samen of als ik op een dag veel pijn had dan kookte hij voor mij. En dan groei je steeds meer naar elkaar toe, er beginnen kriebels te komen waar je nog niet aan toe wilt geven. Want geen zin meer in een relatie en ik wilde deze lieve man niet opzadelen met iemand die last heeft van chronische pijn en de bijbehorende vermoeidheid. Hij verdiende echt beter vond ik zelf. 

 

Gelukkig had hij daar zelf ook een mening over en waren we 17 oktober alweer een jaar samen. Een jaar waarin we elkaar zo enorm goed hebben leren aanvoelen, dat we regelmatig door elkaar alleen maar te observeren al weten wat de ander bezig houdt. Een jaar waarin we er voor elkaar zijn met alles wat er in ons leven gebeurd. 

 

Hij gaat bijvoorbeeld ook mee naar artsen en het UWV, haalt boodschapjes als ik ze niet kan tillen, kookt heerlijk voor mij of helpt mij koken als het vele snijden minder goed gaat. Maar zegt ook na het eten als we nog even gezellig zitten te praten dat hij naar huis gaat en ik mijn bed in moet gaan omdat hij aan mijn ogen kan zien dat ik moe ben en/of pijn heb. En daar is hij dan ook wel duidelijk in zeg maar. Niet meer om te praten met ah schatje, nog heel eventjes… 

En dat is in deze tijd van het jaar tot het voorjaar helaas weer heel regelmatig. Want doordeweeks (en soms ook wel in het weekend) lig ik vaak al voor 21.00 in bed. Het lukt mij dan simpelweg niet meer om lekker op de bank te zitten, liggen of te hangen. Lekker gezellig voor hem… Maar allebei tijd voor jezelf hebben is uiteraard ook nodig. In het weekend duiken we er nog wel eens samen vroeg in voor een filmavond met massage. En dat is trouwens best goed te doen hoor…

 

En zo zijn er nog wel meer dingen te noemen. Afgesproken met vrienden, maar ik moet afzeggen omdat ik het die dag niet red. Een paar dagen kamperen en er dan (halve) dagen tussen hebben zitten dat ik niet van de camping kom omdat ik er de energie niet voor heb terwijl we iets leuks gepland hadden. HIj komt wel aan voldoende rust toe met mij zeg maar.

 

Nou klinkt dit allemaal vreselijk saai en ouwe lullerig en dat is soms prima. Op dagen dat ik wat meer energie heb dan genieten we daar ook extra van. Afgelopen zaterdag had ik voor het eerst weer eens, na vier weken, de energie om wat uitgebreider te koken in mijn uppie en dat was heerlijk. Muziekje net iets harder aan, tussendoor samen even kletsen en genieten van de prachtige zonsdondergang met een drankje en wederom beseffen hoe fijn we het samen hebben. Een klein dansje doen en wat later naar bed. Heerlijk! Maar dan wel met de consequentie dat ik de dag daarna niet veel doe en heerlijk vroeg in mijn uppie het bed in duik voor een lange nacht of twee of drie…

 

Dus alle respect voor mijn lieve kerel die niet van complimentjes houd. Maar wat vind ik je een geweldig mooi, zorgzaam, intelligent, gezellig, grappig, open, eerlijk en soms heerlijk eigenwijs lief mens.

De start naar het volgende jaar vol liefde vieren we vanavond bij het concert van de Fun Lovin’ Criminals. Ik hoop dat ik nog niet in slaap gedonderd ben tegen de tijd dat het concert begint en de komende dagen zal ik wel in de kreukels liggen. Maar vanavond gaan we echt even samen genieten, zingen en dansen. Mooie momenten moet je vieren en ik zou ze met niemand liever willen vieren dan met jou!