Bloedserieus interview

Voor de campagne over Hevig Menstrueel Bloedverlies (HMB) van Bloedserieus ben ik afgelopen voorjaar bloedserieus geïnterviewd door Paula Kragten van Period.nl.
Wat doet HMB met je dagelijkse leven, melden wij vrouwen ons wel snel genoeg bij een arts of denken we dat het maar normaal is?

Eén van de nare gevolgen van mijn hevige bloedverlies was flauwvallen. Duidelijk een teken dat er iets aan de hand was. Echter was het advies dat ik kreeg van de huisarts nogal… apart. Luister hier maar naar het interview. 

Wat andere vrouwen moeten weten

“Tegen andere vrouwen wil ik zeggen: voel je geen zeikerd, want dat ben je niet. En heb je zulke pijnlijke klachten en heb je zoveel hevig menstrueel bloedverlies, meld je dan alsjeblieft bij je huisarts of gynaecoloog."

 

Veel vrouwen weten niet dat hevige menstruaties de belangrijkste oorzaak zijn voor bloedarmoede door ijzertekort. Je kunt bloedarmoede herkennen aan symptomen als vermoeidheid, duizeligheid, een bleke teint hebben, vlekken of sterretjes zien, kortademigheid, hartkloppingen en stemmingswisselingen.

 

Uit een bloedtest blijkt dat je als vrouw bloedarmoede hebt als je Hb-gehalte (hemoglobine) lager dan 7,5 mmol/l is.

Kijk ook op de website van … voor meer symptomen van hevig menstrueel bloedverlies (HMB).

 

Dankbaar dat ik mee mocht werken aan deze campagne om andere vrouwen en volgende generaties eerder aan de bel te laten trekken. 

 

Klik hier om het hele interview op hevigmenstrueelbloedverlies.nl te zien.